ιστορια των εκδοσεων image
Οι εκδόσεις Σύγχρονη Σκέψη και οι Εκδόσεις 20ος Αιώνας, του Γεωργίου Στεφάνου και του Νίκου Καραγεώργου, με πορεία μεγαλύτερη των 70 ετών,  εκδίδουν βιβλία ιστορίας και ιστορικά μυθιστορήματα, με εστίαση στην ελληνική πραγματικότητα και στον ελληνικό πολιτισμό. Οι Εκδόσεις 20ος αιώνας αποτελούν τον αποκλειστικό εκδοτικό χώρο του μεγάλου έργου του Γιάνη Κορδάτου, και της Μεγάλης Ιστορίας της Ελλάδας. Ένα έργο 50 χρόνων μόχθου και έρευνας, πραγματικό έργο ζωής, με αξιομνημόνευτη πληρότητα και όγκο.

Το 1953 ο Νίκος και η Έμυ Καραγεώργου επιστρέφουν από την Μέση Ανατολή και βρίσκονται στην συντροφιά του Κώστα Κοτζιά, Κώστα Βάρναλη, Βασίλη Ρώτα και Γιάννη Κορδάτου. Μέσα από αυτή τη ζύμωση δημιουργούν τις εκδόσεις 20ος αιώνας με έδρα τους την οδό Στρέιτ. Το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων "Το δεκαήμερο του Βοκάκιου" λογοκρίνεται από την τότε κυβέρνηση και η κυκλοφορία του σταματά. Παρά τις δύσκολες συνθήκες για την προοδευτική γραφή, το ζεύγος Καραγεώργου συνεχίζουν το έργο τους προετοιμάζοντας την έκδοση της "Μεγάλης Ιστορίας της Ελλάδας", συγγραφικό έργου του Γιάνη Κορδάτου, ιστορικού, κοινωνιολόγου και νομικού με πολύλευρη πολιτική δράση (ΣΕΚΕ, ΚΚΕ, ΕΔΑ, ΕΑΜ). Το ογκώδες αυτό έργο εκδίδεται πρώτα σε τεύχη και μετά την ολοκλήρωση του, το 1959, σε τόμους.

Το 1960 εκδίδεται η "Ιστορία Επαρχίας Βόλου & Αγιάς", τόπος καταγωγής του Γιάνη Κορδάτου. Μετά τον ξαφνικό θανάτό του, η προσπάθεια έκδοσης του συγγραφικού του έργου συνεχίζεται από τον γιό του Αλέξανδρο Κορδάτο, σε συνεργασία με τις εκδόσεις 20ος αιώνας. Με την επιβολή της Χούντας στην Ελλάδα το 1967, κατάσχονται όλα τα βιβλία των εκδόσεων 20ος αιώνας και καταστρέφονται οι δύο αποθήκες που διατηρούνταν. Παράλληλα, απαγορεύεται η λειτουργία του συλλόγου "Οι Φίλοι του Γιάνη Κορδάτου" και του Ινστιτούτου "Ιστορικό-Φιλολογικό Ινστιτούτο Γιάνης Κορδάτος", πρόεδρος του οποίο ήταν ο καθηγητής Γιάννης Ιμβριώτης. Το ζεύγος Καραγέωργου διώκονται και καταφεύγουν στην Γερμανία. Επιστρέφουν το 1973, οπότε και γνωρίζονται με τον βιβλιοπώλη και εκδότη Γιώργο Στεφάνου. Αποφασίζουν από κοινού να επανεκδόσουν το έργο του Γιάνη Κορδάτου, ένα εγχείρημα που ολοκληρώνεται το 1977.

Μετά τον θάνατο της Έμυς Καραγεώρου το 2000 και του Γέωργου Καραγεώργου το 2004, το συγγραφικό έργο του Γιάνη Κορδάτου και η έκδοσή του περνά στην ευθύνη του Γιώργου Στεφάνου και του γιού του Ιάσων Στεφάνου, οι οποίοι παράλληλα διατηρούν τις εκδόσεις "Σύγχρονη Σκέψη", με εστίαση στο ιστορικό βιβλίο και ιστορικό μυθηστόρημα.